Duurzamer op wereldreis? Let op deze 5 dingen:

Door

Wandergreen

Duurzamer op wereldreis? Let op deze 5 dingen:

De wereld is prachtig. Er valt zo veel te ontdekken! Van de mooiste witte zandstranden en indrukwekkende natuur, tot grote en levendige steden aan de andere kant van de wereld.

Een wereldreis maken verrijkt je leven: je komt niet alleen terecht op compleet andere plekken met verschillende culturen, gewoontes en gebruiken. Ook ontmoet je nieuwe mensen over de hele wereld en kom je in situaties terecht die je van te voren niet had kunnen indenken. Bovendien kom je tijdens zo’n lange reis vaak op de mooiste plekken van de wereld. Kortom: aan redenen om op wereldreis te gaan geen gebrek!

Het ontdekken van de wereld heeft echter ook een keerzijde. Denk aan de vliegreizen die je maakt en aan de lokale bevolking, cultuur en natuur, die in veel gevallen niet rijker of beter worden door de komst van toeristen.

Wil jij meer rekening houden met de gevolgen die jouw wereldreis heeft voor milieu, mens dier? Weten hoe je iets duurzamer op wereldreis kunt gaan? Let dan op deze 5 dingen:

1.  Keuze van je vervoersmiddel

Echt duurzaam zal een wereldreis niet snel worden. Hoe goed je ook je best doet: aan lange vliegreizen ontkom je waarschijnlijk
niet. Toch kun je de reis zo indelen, dat je het vliegen beperkt en toch héél veel van de wereld kunt zien. Wanneer je langer op reis gaat, is het niet erg om langere reistijden te maken. Vliegen is dan wel snel, het levert je lang niet altijd de mooiste verhalen op! Dus overweeg zeker andere vervoersmiddelen zoals de trein en de bus, zodat je niet alleen minder vliegt, maar zelf ook nog eens een unieke ervaring tegemoet gaat.

Wist je dat er prachtige treinreizen over de hele wereld zijn, die an sich al ervaringen zijn voor op je bucketlist? Wat dacht je bijvoorbeeld van een treinreis door het adembenemende Peruaanse Andesgebergte? Of van een treinreis van Los Angeles naar Seattle? Ook kun je per trein dwars door Canada heen en rijd je in Zuid Afrika zo langs het Kruger Park. De mogelijkheden zijn enorm en het is daarom zeker de moeite waard om dit eens uit te zoeken! Welke treinroute past binnen jouw reisplannen?

2.  CO2 compenseren

Laten we eerlijk zijn: voorkomen is beter dan genezen. Dus wanneer het gaat om het milieu, kun je beter helemaal niet vliegen. Stap je toch in het vliegtuig en wil je zelf bijdragen aan de compensatie van jouw vlucht en de bijbehorende CO2 uitstoot? Kijk dan eens naar organisaties zoals greentripper en Trees for all. Via hen kun jij de CO2-uitstoot berekenen en enigszins ‘compenseren’. Dit betekent dat de financiële bijdrage die je levert, naar een (door jou gekozen) klimaatproject of naar het planten van bomen in binnen- of buitenland gaat.

Probeer ook aan het milieu te denken bij het aanschaffen van reisartikelen. Koop bijvoorbeeld milieuvriendelijke zonnecrème en shop in duurzame winkels.

3.  Accommodatie 

Ga jij op wereldreis, dan zal je planning vast niet vol staan met overnachtingen in all-inclusive hotels en resorts. Dat is maar goed ook, want gekeken naar afval, energie- en voedselverspilling zijn dit de minst duurzame accommodatie keuzes die je kunt kiezen.

Kamperen is de meest schone manier van vakantie vieren, maar helaas is niet iedere bestemming of reis hier geschikt voor. Daarnaast houdt gewoonweg niet iedereen van kamperen, dus dan is het handig om te weten dat er ook verschillende andere duurzame mogelijkheden zijn!

Zogenaamde eco-hotels bijvoorbeeld, zijn een stuk vriendelijker voor de omgeving en het milieu. Een duurzaam hotel is een hotel dat verschillende maatregelen neemt om de impact die ze hebben op het milieu, mens en dier te minimaliseren. Echter, de mate waarin een eco-hotel of hostel daadwerkelijk duurzaam is, kan variëren. Kijk daarom als je boekt altijd even naar de verantwoording ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’​ op de website, naar aanwezige reviews en het al dan niet beschikken over een betrouwbaar keurmerkOok een duurzame Glamping of een duurzaam natuurhuisje is een goed alternatief voor een groot resort of hotel.

4.  De lokale bevolking

Wie denkt dat de lokale bevolking altijd baat heeft bij de komst van toeristen, zit er helaas naast. Het mag dan een belangrijke inkomstenbron zijn voor een bepaalde bestemming, veelal bezitten rijke (buitenlandse) investeerders een groot deel van de hotels en touroperators. Een groot deel van de inkomsten van toeristen, komt dan ook nooit bij de locals terecht.

Met dit in je achterhoofd kun je er voor kiezen, om op de bestemming zelf zoveel mogelijk te doen wat de locals wél ten goede komt. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van producten en souvenirs bij de lokale markt en kies voor lunch en avondeten voor lokale restaurants. Zo komt het geld dat jij uitgeeft, terecht bij de mensen waar jij bij ‘op bezoek’ bent. Wel zo eerlijk toch?

Verder is het belangrijk om je nog voor je naar een bestemming gaat, te verdiepen in hoe je het beste kunt Omgaan met de locals. Want helaas gedragen niet alle toeristen zich als welopgevoede gasten. Doe alsof je thuis bent: behandel mensen met respect, houd rekening met gewoontes in een land en laat geen afval achter.  Simpel en logisch, toch?

5.  Dieren

Wereldreis maken ThailandZeer voor de hand liggend maar nog steeds relevant om te benoemen: dieren zijn geen toeristische attracties. Helaas wordt er ook nu nog veel geld verdiend aan het aanbieden van allerhande attracties en tours met (wilde) dieren.

Dieren zijn niet gemaakt voor het vermaken van mensen en zouden ook niet op deze manier gebruikt moeten worden. Hoe mooi het soms ook lijkt, in veel gevallen brengt jouw bezoek aan een attractie of tour met dieren, dierenleed met zich mee. Het komt zelfs met regelmaat voor dat een opvang gebruikt wordt om ‘toeristen te lokken’: een opvang die niet is opgezet om dieren daadwerkelijk te helpen, maar puur is opgezet om extra inkomsten te genereren.

Dus hoe mooi en indrukwekkend (wilde) dieren ook kunnen zijn;  denk vanuit het dier en maak verstandige keuzes!


 

Liever op avontuur in eigen land? Hier vind je de meest bijzondere overnachtingen!

Scroll naar boven