Aanbieders van duurzame vakanties in Europa

België, Duitsland & Frankrijk

Spanje & Italië

 

Scandinavië

 

Duurzamer op reis in Europa

Het land van de Spaanse costa’s, het land van de pizza en het land van de croissants: deze 3 landen domineren al jaren de lijstjes met meest populaire vakantiebestemmingen binnen Europa. Niet zo vreemd natuurlijk gezien het veelzijdige karakter van deze landen. Van witte zandstranden tot prachtige steden en indrukwekkende natuur. Deze Europese landen hebben daadwerkelijk iedereen wat te bieden! Ook wanneer je duurzamer op reis wilt binnen Europa zijn de mogelijkheden groot. Van eco campings in Europa, glampings en duurzame (en zelfs CO2 neutrale) hotels, tot eenvoudige huisjes midden in de Europese natuur.

Wil je komende zomer duurzamer op reis in Europa? Dan zijn deze donkere dagen het perfecte moment om eens lekker weg te dromen over een reis naar onze zonnige zuiderburen. Of verbreed jij dit jaar je horizon en ga je duurzamer op reis naar een bestemming die wat minder voor de hand ligt?

1.  Kamperen en ‘glamperen’

duurzamer op reis in Europa

Jaarlijks zijn wij Nederlanders goed voor bijna 3 miljoen kampeervakanties in het buitenland. We beginnen dan ook graag met deze populaire manier van vakantie vieren waarmee je (over het algemeen) het milieu het minst belast. Natuurlijk dient hierbij wel rekening gehouden te worden met verschil in milieu- en natuurbelasting. Een verblijf op een kleine eco camping veroorzaakt natuurlijk minder belasting, dan een verblijf op een grote camping waarbij je bijvoorbeeld gebruik maakt van luxe zoals grote zwembaden en airco.

Hoe dan ook; kamperen is onder Nederlanders ontzettend populair. En met de uitbreiding van het aanbod met bijvoorbeeld eco campings en glampings, wordt ook de doelgroep alleen nog maar groter. Daarnaast neemt ook de interesse in duurzaam kamperen onder reizigers toe: reizigers worden zich steeds bewuster van de impact die zijn of haar reis heeft, op het milieu en de natuur. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om de impact van jouw reis zo laag mogelijk te houden. Want reizen brengt ook zoveel mooie dingen met zich mee!

Wil jij duurzamer gaan kamperen of glamperen? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een verblijf op:

  • Een kleinere (natuur) camping met beperkte of duurzame luxe faciliteiten,
  • Eco campings of -glampings die extra aandacht besteden aan milieubelasting en natuur,
  • Campings met een officieel duurzaamheidskeurmerk zoals bijvoorbeeld het Green Key keurmerk

2.  Duurzame hotels

Ben jij niet zo van het kamperen maar verblijf je wel graag in een hotel dat rekening houdt met de impact die het heeft op het milieu en de natuur? Goed nieuws; ook steeds meer hoteleigenaren streven naar duurzaam toerisme.

Het aantal duurzame hotels met het bovengenoemde Green Key keurmerk neemt toe en er worden zelfs CO2 neutrale hotels gebouwd! Overnachten in een duurzaam, of eco hotel brengt niet alleen voordelen met zich mee voor de omgeving en het milieu. Ook kan het voor jouzelf bijdragen aan een bijzondere beleving. Waarom? Omdat deze hotels:

  • vaak kleinschaliger zijn, wat een fijne en rustige sfeer met zich meebrengt;
  • veel aandacht hebben voor en veel rekening houden met de omgeving waar je ook als gast bewuster van kan genieten;
  • vaak extra aandacht hebben voor vormgeving en inrichting van het hotel met veelal natuurlijke materialen;
  • vaak ook bewustere keuzes maken de keuken. Zo wordt er veelal gebruik gemaakt van lokale en biologische producten, mmm!!

3.  Verbreed je horizon!

Wil je duurzamer op reis in Europa, dan is het gezien aanbod in de bovengenoemde populaire vakantiebestemmingen groot. Hiervoor hoef je dus niet uit te wijken naar een andere bestemming. Toch kan het leuk zijn om je horizon eens te verbreden. Om een keuze te maken waarbij je weer nieuwe dingen ontdekt: een nieuwe omgeving, een andere cultuur, nieuwe mensen en ander eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een reis naar Slovenië? Een sprookjesachtig land gelegen aan de zuidrand van de Alpen. Een land met prachtige bossen, middeleeuwse steden en hagelwitte stranden. Een land waar ook een ruim aanbod van campings en glampings te vinden is, zoals Garden Village Bled. Of wat dacht je van een mini vakantie in een tiny house of een verblijf in dit prachtige eco hotel aan de rand van het nationale park Triglav? De mogelijkheden zijn eindeloos!