De Achterhoek
In het oosten van Nederland, in de provincie Gelderland, vormen een glooiend landschap van bossen, heidevelden, beekdalen, en pittoreske dorpjes samen De Achterhoek.
Een coulissenlandschap
Je moet dit Achterhoekse landschap met je eigen ogen zien om het te geloven. De karakteristieke omgeving verandert namelijk waar je bij staat. In een ogenblik krijgt het uitzicht hier steeds weer een compleet andere gedaante.
Akkers en bosranden wisselen elkaar lustig af. Dan verschijnen er plots weer hele rijen boerderijen aan de uitgestrekte horizon. De talrijke indrukwekkende kastelen en statige landgoederen getuigen van het rijke verleden van De Graafschap. Het dorpje Vorden alleen al telt wel acht kastelen.
Wandelaars, fietsers en ruiters laten zich maar al te graag verrassen door al het afwisselende moois dat de kronkelige Achterhoekse landweggetjes hier in petto hebben.
Hanzesteden
Langs de IJssel vind je Zutphen en Doesburg. Deze Hanzesteden zijn elkaars gelijke qua authenticiteit en charme.
Tussen de meer dan 150 monumenten van de middeleeuwse vestingstad Doesburg, spot je het oudste horecazaakje van Nederland. De Torenstad Zutphen betovert je dan weer met zijn fraaie skyline van historische gebouwen.
Lokaal lekkers
Foodies komen helemaal thuis in De Achterhoek. De Achterhoekers staan alom bekend om hun gastvrijheid. De lokale horeca draagt gezelligheid dan ook hoog in het vaandel.
Het Grolschbier is ondertussen dan wel in Japanse handen, maar de andere Achterhoekse bieren zijn hier nog honderd procent authentiek. Vergeet tijdens je bezoek aan de lokale markten zeker de typische streekproducten als de Doesburchse mosterd en Goudse kazen niet te proeven.
De Biesbosch
Zoek je nog een natuurhuisje in Nederland? Dan vind je hét perfecte exemplaar misschien wel in De Biesbosch.
Het grootste zoetwatergebied van Europa
Dit unieke, onvergelijkbare natuurgebied in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland mag zich met trots het grootste zoetwatergebied van Europa noemen. De rivierdelta van De Biesbosch kenmerkt zich door zijn wilgenvloedbossen, rietkragen, moerassen, en kreken.
Verken het water
De Biesbosch kreeg zijn huidige gedaante door de afsluiting van de Haringvliet in de jaren 70 van de vorige eeuw. Vandaag kan je er heerlijk varen, kanoën of suppen. Maar ook zonder kano of supboard valt er genoeg te beleven tussen het riet en de vlieg- en wilgenstruiken.
Bevers en Biesboschvogels
Vogelaars spotten in dit Nationaal Park typische Biesboschvogels zoals de blauwborst, grote zilverreiger, lepelaar, en de geheimzinnige cetti’s zangers.
Tijdens je wonderlijke ontdekkingsreis langs een van de vele fiets- en wandelroutes ontwaar je geregeld vraatsporen, burchten en glijbaantjes: de bever voelt zich namelijk helemaal thuis in deze rivierdelta.
De Loonse en Drunense Duinen
Heb je last van muizenissen? Laat ze dan lekker wegblazen in De Loonse en Drunense Duinen. Wanneer de wind over deze stuifzandvlakte waait, vergeet je namelijk op slag al je zorgen. Het grootste aaneengesloten duingebied van Nederland is één groot rustpunt van zand, heide en bossen.
De Brabantse Sahara
Als je met je voeten in het stuifzand van De Loonse en Drunense Duinen staat, is het moeilijk te geloven dat dit natuurgebied in Noord-Brabant ligt. Sluit je ogen en je waant je tienduizend kilometers verder in een afgelegen woestijn. Open ze weer en de vele uitkijkpunten beloven je een adembenemend panorama.
Voor geoefende wandelaars
Wind en zand maken hier de dienst uit. Opgelet wel. Dit woeste decor van zandbulten en dalletjes vraagt enige wandelervaring. Het losse zand van deze Brabantse Sahara is beslist niet voor doetjes.
Net als de zomertemperaturen. Wanneer de zon in juli en augustus het landschap schroeit, flirt het kwik al snel met vijftig graden. ’s Nachts komt het vriespunt dan weer akelig dichtbij. Exact zoals in de echte Sahara. De sprinkhanen, kevers, vlinders en dassen vinden het allemaal wel best.
De Waddeneilanden
De Waddeneilanden mogen hier natuurlijk onmogelijk ontbreken. Deze bijzondere eilandengroep voor de Waddenzee is zelfs UNESCO Werelderfgoed.
De Waddeneilanden reiken tot Duitsland en Denemarken. Van de vijf bewoonde Nederlandse exemplaren is Texel natuurlijk het bekendste. Deze populaire vakantiebestemming lokt niet voor niets bosjes toeristen.
Maar ook Terschelling en Ameland zijn de overtocht van het vasteland waard, als je wil wandelen, fietsen en wadlopen. Verlang je naar rust, ruimte en stilte? Dan moet je in het Friese Vlieland en Schiermonnikoog zijn.
Vlieland
Vlieland heeft met zijn 45 meter hoge Vuurboetsduin het hoogste punt van de provincie Friesland én de op twee na hoogste duin van Nederland. De gietijzeren rode toren is een geliefde trouwlocatie.
Schiermonnikoog
In Schiermonnikoog wonen amper 971 mensen. Daarmee is dit Waddeneiland de dunst bevolkte gemeente van Nederland. Het eilandje leeft louter van toerisme. Maar bezoekers moeten wel de rust van de lokale bevolking respecteren. Hier laat je je auto achter in de haven van Lauwersoog, samen met al je dagelijkse beslommeringen.
Ongerepte natuur
Welk Waddeneiland je ook kiest, de ongerepte natuur zal je beslist niet teleurstellen. De Waddeneilanden bieden namelijk een uitzonderlijke combinatie van wadden, duinen, bossen en stranden.
De lokale fauna mag er natuurlijk zeker ook zijn. Hier fladderen meer dan 180 vogelsoorten en kijk je zeehonden. Jaarlijks houden miljoenen trekvogels even halt op de Wadden. Na enkele dagen in dit prachtig waddengebied begrijp je meteen waarom ze hier zo graag blijven terugkeren.
De Hoge Veluwe
Elke natuurliefhebber moet minstens één keer in zijn leven het Nationaal Park De Hoge Veluwe bezoeken. Het grootste aangesloten bosgebied van Nederland maakt je helemaal zen met zijn uitgestrekte, prachtige bossen, frisse heidevelden en zandverstuivingen.
Onvergetelijke fiets- en wandelroutes
De Veluwes uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden garandeert je onvergetelijke wandelingen en fietstochten. Knipper even met je ogen, en er flitsen herten, wilde zwijnen en andere bijzondere dieren tussen de bomen voorbij.
Zoveel meer dan natuur
Vanzelfsprekend vind je in de veelzijdige Veluwe zoveel meer dan natuurschoon. Op en rond dit uitgestrekte natuurgebied wachten tal van bezienswaardigheden op de meerwaardezoeker.
Denk maar aan de pittoreske, historische binnenstad van Harderwijk. Of Paleis Het Loo en de in Engelse landschapstijl aangelegde stadsparken van Apeldoorn. En vergeet de rust en cultuurpracht van de voormalige kunstenaarskolonie Nunspeet niet.
Het Kröller-Müller Museum
Nog meer cultuurhonger? Dan lonkt in Ede het beroemde Kröller-Müller Museum.
In de indrukwekkende collectie kunstwerken vind je topstukken van Monet, Seurat, Picasso; naast Nederlandse grootmeester als Vincent Van Gogh en Piet Mondriaan. In de uitgestrekte beeldentuin flaneer je door sculpturen van Jean Dubuffet, Barbara Hepworth en Marta Pan.
Ook de omkadering van dit museum maakt indruk. Heb je een zwak voor architectuur? De museumgebouwen dragen de handtekeningen van Henry van de Velde en Wim Quist. Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck verzorgden de paviljoens in de beeldentuin.
Reis buiten het hoogseizoen
De Nederlandse natuur is verbazend veelzijdig. Deze vijf aanraders verleiden bovendien in alle vier seizoenen hun bezoekers. Net daarom is het interessant om je vakantie buiten het hoogseizoen te boeken.
De prijzen liggen doorgaans lager in het voor- en naseizoen. Het is minder druk, wat alleen maar bijdraagt tot de rust en sfeer van deze unieke natuurgebieden.
Het loont bovendien de moeite om hetzelfde natuurgebied nog een tweede keer in een ander seizoen te herontdekken. De Nederlandse natuur schittert namelijk in elk jaargetijde nét weer een tikkeltje anders.
Kortom: hoog tijd om dat natuurhuisje of duurzaam hotel Nederland te boeken dus!